Faydalı Bilgiler (Lastik)

Lastik Etiketi Nasıl Okunur ?

Yakıt Tasarrufu Sınıf : 
G'den (en az etkin) A'ya (en çok etkin) kadar 7 sınıf. Etki araç ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir, ancak tam bir lastik takımı için bir G ve A sınıfı arasındaki fark yakıt tüketimini %7,5*'a kadar, hatta kamyonlarda daha yüksek oranlarda

 

Islak Yol Tutuş Sınıf :
G'den (en uzun fren mesafeleri)A'ya (en kısa fren mesafeleri) kadar 7 sınıf. Etki araç ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir, ancak tam fren durumunda dört aynı lastik takımı için bir G ve A arasındaki fark fren mesafesinde %30 kadar daha kısa olabilir (ör. tipik bir binek otomobili için 80 km/s süratle seyir 18m daha kısa fren me/safesi anlamına gelebilir)*

Lastik Dış yuvarlama Ses Sınıf :
1 siyah çubuktan (en az ses) 3 siyah çubuka (en çok ses) kadar 3 sınıf
Desibel dB(A) cinsinden ses seviyesinin yanı sıra bir piktogram lastik dış yuvarlanma ses performansının gelecek Avrupa zorunlu sınır değerinden yüksek (3 siyah bar = gürültülü lastik), gelecek sınır değer ile 3dB aşağısı arasında (2 siyah bar =ortalama gürültülü lastik) veya gelecek sınır değer altında 3 dB'den fazla olup olmadığını belirtir. Not: Lastik dış yuvarlanma sesi tamamen aracın iç sesiyle bağlantılı değildir.

 

 

 

 

 

 

Asimetrik Lastik Hakkında

Son dönemde asimetrik lastiklerimiz ile ilgili sıkça sorulan ve çekinceler, güvensizlikler ifade eden sorulara cevap vermeye çalışalım.

Asimetrik lastikler mümkün olan en iyi ıslak ve kuru zemin performansını sağlayabilmek için özelleşmiştir. Bu tip lastiklerde iç ve dış taraf farklı amaçlara hizmet eder;

Lastiklerin dışa gelen tarafı, büyük bloklar ve dar kanallara sahiptir. Bu özellik kuru zemin performansını arttırır, dönüşlerde emniyet sağlar.
İçe gelen taraf ise daha küçük bloklar ve geniş kanallara sahiptir. Bu sayede ıslak/karlı zeminde su/kar daha iyi tahliye edilir, yere tutunma artar. Sırt merkezi, lastiğin düz gidişlerde optimum dengesini sağlar. Müşterilerimizin ifade ettiği en önemli soru, asimetrik lastikleri taktıklarında, lastiklerin desenlerinin, birinin içe diğerinin dışa doğru baktığı, bunun doğru olup olmadığı veya bunun doğru olamayacağı vb. şeklindedir.

Bu tip asimetrik lastiklerde, dışa ve içe gelen taraf özellikle belirtilmiştir. Dış taraf, araçlarda daima dışarı bakmalıdır. Bu şekilde aracın sağına ve soluna takılan lastiklerin desenleri görsel olarak yanlış yönlere bakıyormuş gibi algılanabilir. Lastiğin düzgün çalışmayacağı gibi bir takım yanlış düşünceler doğabilir.

Hâlbuki bize ters yönlere bakıyormuş gibi gözüken bu desenler değişken yol şartlarına mükemmel bir biçimde cevap verir. Örnek vermek gerekirse, 0 derece hava sıcaklığında yol üzerinde hem kar hem su bulunabilir. Asimetrik tip desenler bu ortama uyum sağlar, lastiğin sağ tarafı suyu etkin olarak tahliye ederken, sol tarafı buzlu zeminde tutunmayı arttırır (ya da tam tersi).

Görsel olarak desende bir yanlışlık varmış gibi algılanan durum aslında bütün asimetrik lastiklerde mevcuttur. Kimisinde daha az kimisinde daha çok hissedilir. Bu bir yanlışlık değil, aksine, kullanıcı emniyetini arttıran, yol şartlarına mükemmel uyumu sağlayan lastiğe ulaşabilmek için, tasarım olarak yapılması gereken bir teknik olgudur.

Lastik alırken nelere dikkat edilmelidir.

Otomobil üreticisinin önerdiği lastik ebadının dışına çıkmamak en doğrusudur; ancak estetik kaygılarla veya özel amaçlarla lastik ebadı değiştirilebilir. Lastiğin kesit genişliğini arttırmak otomobilin viraj ve yol tutuş kabiliyetini olumlu etkileyebilir, ancak kesit genişliği arttıkça ıslak zeminde kızaklama (aquaplannig) riski de artar. Lastik serisi ve profili değiştirilirse, lastik çevresi de değişeceğinden kilometre saati yanlış gösterir. Ayrıca otomobilin maksimum hızında ve yakıt tüketimde de değişiklikler gözlenebilir. Bunun yanında farklı ebattaki lastiklerin otomobilin ön düzen ayarını bozacağı unutulmamalıdır.

Lastik Kullanımında dikkat edilecek unsurlar neler ?

1. Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapmayın. Ayrıca ani ve sert frenden aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçının. Aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelir.

2. Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının. Lastiğin gövdesini oluşturan kordların çok hafif hasar görmesi bile üzerinde yüründüğünde lastikte tehlikeli olabilecek büyük arızalara sebep olabilir.

3. Otomobilinizi kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin kaldırıma park etmekten kaçının.

4. Sıcak havada ve ağır yükle yüksek sürat yapmayın. Havanın sıcak olması ağır yük ve yüksek süratten ötürü fazla ısınan lastiğin soğumasını zorlaştırır.

5. Aracınızda uygun olmayan yüklemeden kaçının. Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesine ve buna bağlı olarak hızlı aşınmaya sebep olabilir.

6. Diş derinliği 1.6 mm den az olan lastikleri kullanmayın. Özellikle ıslak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşeceğinden diş derinliği bu seviyenin altına düşmüş lastiklerin değiştirilmesi emniyet açısından çok önemlidir.

7. Araç ve lastikle ilgili ayarsızlıkları (balans bozukluğu rot ayarsızlığı vs) giderin. Söz konusu mekanik ayarsızlıklar sürüş konforu ve direksiyon hakimiyetinin azalmasının yanısıra lastiklerde düzensiz ve erken aşınmaya neden olabilir.

8. Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın. Lastik ve Jant ebadının birbirine uygun olmasına dikkat edin.

9. Üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması gerekir. Eğer üzerinde çatlaklar oluşmuşsa söz konusu lastik kullanılmamalıdır.

10. Lastiklerinizi mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edin. Lastiğe çivi taş cam gibi yabancı maddeler batmışsa bunları çıkarın. Hasar gören lastiğinizi vakit geçirmeden tamir ettirin. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam etmeyin.

11. Tüm supaplar iyi durumda temiz ve kapaklı olmalıdır. Supap kapakları lastiğin içine toz ve benzeri maddelerin girmesini önler.

12. İç lastiksiz (tubeless) lastiği mutlaka tubeless janta takın. İç lastikli (tubetype) lastiğiyse kesinlikle iç lastiksiz kullanmayın.

13. Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Bijon somunlarının gevşek olması durumunda sürüş emniyetinin azalmasının yanısıra lastikte düzensiz aşınma meydana gelecektir.

14. Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin. Aksi takdirde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek lastik arızaları sözkonusu olabilir.

15. Otomobilin dört tekerleğine aynı ebat yapı ve desende lastik takın. Farklı lastik kullanımı özellikle de farklı ebat ve yapıda lastik kullanımı araç ve lastik performansını çok olumsuz etkileyecektir.

16. Her dış lastik değişiminde jant supapını veya iç lastiği değiştirin.

17. Lastik şişirme basınçlarını iki haftada bir kontrol edin basınç düşmüşse uygun seviyeye getirin. Isınan lastiğin hava basıncı yükselebileceğinden lastiklerin hava basıncını lastik soğukken ölçmeye ve ayarlamaya dikkat edin. Isınma sonucu yükselen hava basıncını azaltmak için lastiğin havasını boşaltma yoluna kesinlikle gidilmemelidir.

18. Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlayacağı düşüncesiyle lastik havasını kesinlikle azaltmayın. Tersine bu gibi durumlarda hava basıncını yaklaşık 3 PSI artırmak zemindeki karlı buzlu tabakayı yarmaya yardımcı olup çekişi artıracaktır.

19. Lastiklerin her 10 bin kilometrede bir rotasyonunu tamamlayın. Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden öndeki lastikleri arkaya arkadakileri öne takın.

20. İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırın ve otomobili takoza alın. 

Lastik Yılı Nasıl Okunur ?

 

 

 

Üretildiği Hafta : 15
İlk iki hane üretildiği yıl içerisinde kaçıncı haftada üretildiğini gösterir. Değer 01 ile 52 (1 yılda 52 hafta vardır) arasında değişir.

Üretildiği Yıl : 2012
Üç ve dördüncü hane üretildiği yılın son iki rakamını temsil eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lastik konusunda bilmeniz gereken terimler.

Tüketicilerin büyük bölümü lastik satın alırken lastik yanağındaki yazılara pek bakmaz. Bir çok insan için önemli olan sadece lastiğin markasıdır. Oysa lastik yanağında lastiğin üretim tarihinden kauçuk karışımının cinsine kadar pek çok bilgi bulunur. Örneğin, yanağında 185 65 R 14 85H ENCT2 TL yazan bir lastikteki rakamlar sırasıyla milimetre cinsinden lastiğin kesit genişliğini, balonluk, yüzde olarak lastiğin profilini büyük harfler lastiğin gövde yapısını daha sonra gelen rakam inç cinsinden jantın çapını son rakam yük endeksini son harf hız sembolünü ifade eder. ENCT2 lastiğin ismini; TL ise lastiğin tubeless yani lastiğin iç lastiksiz olduğunu belirtir.

185=Kesit genişliği (mm)
65=Lastiğin serisi
R=Lastik gövde yapısı
14=Jant çapı (1 inç=2.54mm)
85=Yük endeksi
H=Hız limiti
ENCT2=Lastiğin özel ismi
TL=Tubeless

Uzun ömürlü ve performanslı lastikler için uyarılar

Hava Basıncı
Uygun olmayan hava basıncı ilerde tamiri mümkün olmayan hasarlar yaratabilir. Ayrıca düzensiz ve erken aşınmaya da sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uygun olmalıdır.
Spot
Araç üreticilerinin lastik basınç uyarılarına dikkat ediniz. Düşük şişirme basıncı lastiğin iki omuzunda, yüksek şişirme basıncı ise taban merkezinde çevresel ve düzensiz aşınmaya sebep olur.
Rot Ayarı
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içersinde yüksek mekanik tamir ve bakım masrafına yol açar.
Balans Ayarı
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır.
Rotasyon(Yer Değiştirme)
Lastiklerin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketine maruz kaldıklarından, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır. Birbirine çapraz konumdaki lastiklerin değiştirilmesi lastik üreticilerinin tavsiyesidir.
Diş Derinliği
Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Aşınmış lastikler aracın performansını düşürür, yakıt tüketimini arttırır. Diş derinliği 1.6 mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikedir. Ayrıca kanunen de yasaktır ve cezası trafikten men edilmedir.
Yük Miktarı ve Yükleme Biçimi
Araç üreticisinin belirlediği, araç taşıma kapasitesi (istiap haddi) üzerinde yüklemeler; lastiğinizin çabuk ısınmasına; yanak, omuz ve topuk bölgelerinde arıza ermesine ve hızlı aşınmasına neden olur. Dengesiz yüklemeler de lastik ömrü üzerine olumsuz etki yapar.
Fren Ayarı
Fren sistemi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarda kontrol edilmelidir.Ayarsız frenler, lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalara sebep olabilir. Ani ve sert frenlemelerde
Kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.
Araç Kullanımına Uygun Lastik Seçimi
Araç el kitabında belirtilen ebat ve kat muadilindeki lastikler kullanılmalıdır. Aracın tüm lastiklerinin aynı yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı, desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır.
Araç Hızı
Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığı a yükselir. Bu sebeple sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir.
Yol ve İklim Şartları
Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir.
Sürücü Alışkanlıkları
En önemli faktörlerden birisi de araç kullanım alışkanlıklarıdır. Aracın bakım seviyesi gibi faktörleri de unutmamak gerekiyor.

Basıncın etkileri

Aracın dengesi üzerindeki etkiler : 

-Yetersiz yönlenme: Ön lastikte düşük hava basıncı, çoğunlukla araç virajda savrulur.
-Aşırı yönlenme: Arka lastikte düşük hava basıncı, çoğunlukla araç virajda yoldan çıkar.